De Corona Cocon

Wist je dat de stress bij veel thuiswerkers tijdens deze tweede golf nóg hoger kan zijn?
Tijdens de eerste golf was alles nieuw en tijdelijk, dus zetten we onze schouders eronder. Nu staan persoonlijke vaardigheden onder druk en ligt werk-gerelateerde eenzaamheid op de loer. Uit onderzoek van het platform OpenUp.care die de impact van het coronavirus op de mentale gesteldheid van werkende Nederlanders onderzocht, werd onder 1.048 mensen een representatieve steekproef gedaan. 33 procent is angstiger als gevolg van de maatregelen.  60 procent mist de sociale activiteiten en contacten. We kunnen concluderen dat de lockdown erg confronterend is voor veel werknemers en kan leiden tot mentale klachten.

Thuiswerken doet een beroep op vaardigheden als goed kunnen plannen, organiseren, prioriteiten stellen en onszelf reguleren. Er zijn veel prikkels die steeds gedempt moeten worden, denk aan geluiden van huisgenoten, maar ook omgevingsgeluiden zoals (bouw)verkeer, voorbijgangers of buren. Het wordt ingewikkeld je doelen te behalen als er veel afleiding is, en dat levert innerlijke conflicten en stress op. Bovendien vervaagt de grens tussen werk en privé steeds meer, de ruimte waarin gewerkt wordt heeft twee of meer functies waardoor het rommelig en onoverzichtelijk is. Door al die prikkels en de vervaging van werk en privé sta je steeds ‘aan’ en raak je overbelast.

Werk-gerelateerde eenzaamheid kan ontstaan uit het onvermogen van de medewerker zelf om duurzame sociale relaties met collega’s aan te gaan of te onderhouden.
De oorzaak kan ook in de organisatiestructuur liggen. Deze relaties worden bijvoorbeeld niet bevorderd of zelfs onmogelijk maakt. Terwijl een buddy een groot verschil kan maken. Buddy’s kunnen elkaar regelmatig bellen, informeren en luisteren naar elkaar. Thuis praat je misschien wel tegen je partner over hoe lastig het is om thuis te werken, maar die kent niet de ins en outs van je werk. Erover praten met een buddy kan op die manier helpen om te gaan met een gebrek aan motivatie.

Wanneer werk-gerelateerde eenzaamheid ontstaat is het niet vanzelfsprekend dat medewerkers dit aangeven en hulp zoeken. Het verbergen van de eenzaamheid is een logisch gevolg. Dit vreet energie en als gevolg raakt de medewerker afgeleid, het uitoefenen van de functie en het werk wordt moeilijker. Tijdig signaleren is daarom enorm belangrijk.

Daarnaast zorgt het uitblijven van contact met collega’s ervoor dat de betrokkenheid bij de organisatie minder wordt. Deze mindere betrokkenheid richt zich voornamelijk op de affectieve betrokkenheid; dit is de emotionele binding met de organisatie en het zichzelf herkennen in de visie, missie en kernwaarden van de organisatie. Als de organisatie de medewerker het gevoel geeft dat wat hij doet belangrijk is voor uw organisatie en bijdraagt aan succes, heeft dit een positieve invloed op affectieve betrokkenheid.

Er zijn drie groepen thuiswerkers die het meest met eenzaamheid worstelen. Er zijn drie groepen thuiswerkers die het meest met eenzaamheid worstelen.

  • Allereerst millennials (geboren na 1980) Dit heeft te maken met overtuigingen, als er iets tegenzit, zijn ze eerder vatbaar voor teleurstelling. Bovendien zijn ze opgevoed met een uitgebreid sociaal netwerk waar ze momenteel moeilijker mee kunnen afspreken.
  • Daarnaast vormen alleenstaande mannen middelbare leeftijd een groep die het sociale aspect van de werkvloer mist
  • De derde risicogroep is die van mensen in gezinnen waarin de spanning oploopt. Dit laat zien dat eenzaamheid subjectief is, want ze zijn feitelijk niet alleen. Maar moet je thuiswerken in een gespannen sfeer, dan kun jij je behoorlijk eenzaam voelen.

Tijd om de kwetsbare medewerker uit zijn of haar “corona-cocon” te laten breken, door het versterken van de mentale weerbaarheid. Wil je weten hoe je een werknemer het beste kan ondersteunen en op tijd kunt signaleren? Informeer naar onze webinars en trainingen.

 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken