3 tips om zonder stress met vakantie te gaan

Dit jaar zijn we in Nederland weer van plan om langer op vakantie te gaan. Die ruimte is er eindelijk weer, nu de crisis grotendeels voorbij is. Je zou denken dat we daar met zijn allen meer uitgerust van raken, maar dat blijkt niet zo te zijn. Zeker als vakanties langer worden, loopt de werkdruk voor en na de vakantie op. Het werk moet immers wél af! In het onderwijs, bekend om zijn lange vakanties, kampt zelfs 1 op de 5 medewerkers met te hoge werkdruk en (beginnende) burn-out klachten. En bij de politie is het personeelstekort zo schrijnend, dat ze wellicht geen vakantie kunnen nemen.

Daarom geven wij jou en je werkgever hier 3 tips om zonder stress met vakantie te kunnen gaan. Zo zorg je er samen voor dat je nog lang met plezier je werk kunt doen!

1 – Maak keuzes en doe sommige dingen gewoon niet

Op veel plekken is de vakantie van de ene collega, het overwerk van de andere collega. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg dat je dit op tijd bespreekbaar maakt met je directe leidinggevende. Hoe doe je dat? Je kunt beginnen door zelf alle taken op te schrijven en erbij te benoemen wat er gebeurt als jij ze (tijdelijk) niet doet, of met minder haast. Dit maakt het voor een werkgever een stuk makkelijker om te kiezen en je bespaart hem of haar het uitzoekwerk.

2 – Maak een vakantieplanning met de afdeling

Voor sommige werkplekken werkt het goed als het hele team er 3 weken niet is. Dan kun je goed naar de buitenwereld vertellen wat er wel/niet kan in de vakantie. Die duidelijkheid is fijn, maar soms is het dan wel heel hard werken om alles voor die vakantieweken af te krijgen.

Voor anderen is het fijner om de vakanties juist te spreiden, zodat er nooit meer dan 1 of 2 mensen tegelijk weg zijn. De rest kan dan de spoedgevallen wel opvangen. Dit werkt het beste op operationele afdelingen. Op afdelingen waar als team zaken ontwikkeld of gebouwd worden kan het juist een nadeel zijn. Beslissingen worden alleen gemaakt als het (project) team compleet is, waardoor het werk van eind juni tot begin september effectief stilligt. Daardoor loopt de werkdruk daarbuiten juist weer op tot hoge pieken.

Wat je ook kiest, zorg ook dat je dit op tijd bespreekt. Dan kan iedereen een vakantie plannen die niet alleen op het werk, maar ook privé goed aansluit.

3 – Schakel op tijd hulptroepen in

Bij hulptroepen kun je denken aan het aannemen van (tijdelijk) personeel. Die hoeven wellicht niet hetzelfde te kunnen en te doen als jij en jouw collega’s, maar kunnen wel zorgen voor een lagere werkdruk.

Maar bij de hulptroepen hoort ook de HR- afdeling van jouw bedrijf, als jouw manager echt niet wilt horen dat jouw werkdruk te hoog oploopt. Zij kunnen je in ieder geval adviseren en begeleiden in de gesprekken met jouw leidinggevende. En als je serieus denkt dat je ziek begint te worden van de stress, dan is een gesprek met de bedrijfsarts altijd een goede stap. Zorg in ieder geval dat je op tijd hulp inroept, want de gevolgen van ziek worden van de stress zijn heel ingrijpend.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken